Τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο περιφερειακό συμβούλιο για τους συμβασιούχους εργαζόμενους.
Παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο στις 28 Νοεμβρίου έκαναν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Είχε προηγηθεί, στις 20 Νοέμβρη, η απαράδεκτη στάση της περιφερειακής αρχής -μέσω των δικηγόρων της – στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, όπου εκδικάστηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των 144 εργαζόμενων, να μην τηρηθεί από την πλευρά της Περιφέρειας η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι «θα δοθεί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης έγγραφη και ειδική εντολή προς τους πληρεξουσίους δικηγόρους της Περιφέρειας Κρήτης να αποδεχθούν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δημήτρης Βρύσαλης, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι καμία απάντηση δε δόθηκε από την περιφερειακή αρχή γιατί δεν εφαρμόστηκε από τους νομικούς εκπροσώπους της περιφέρειας στο δικαστήριο στις 20 Νοέμβρη η ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την παραμονή των συμβασιούχων στη δουλειά, σαν ενίσχυση στον δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει . Πρέπει – είπε – η περιφερειακή αρχή να εξηγήσει γιατί δεν εφαρμόστηκε μια απόφαση που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, που πολλοί εργάζονται τουλάχιστον 6 χρόνια στις υπηρεσίες της περιφέρειας, αλλά και την τραγική υποστελέχωση στις υπηρεσίες της.
Η πραγματική μας ευθύνη -υπογράμμισε ο Δημήτρης Βρύσαλης- δεν είναι προς το κεντρικό κράτος και στους αντιλαϊκούς νόμους του. Η πραγματική ευθύνη μας δεν είναι να εκφράζουμε τάχα την κατανόησή μας και τη συμπάθειά μας στους εργαζόμενους, αλλά την ίδια ώρα να συμμορφωνόμαστε με τις πολιτικές που τους πετάνε «σαν στυμμένες λεμονόκουπες», τους στέλνουν στην ανεργία. Η ευθύνη μας μετριέται στο να υπερασπίζουμε τα λαϊκά συμφέροντα και να συμβάλλουμε με τις αποφάσεις μας στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη λειτουργία των υπηρεσιών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Εφόσον το περιφερειακό συμβούλιο αναγνωρίζει ότι το θέμα με τους συμβασιούχους είναι και κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών, μια είναι η επιλογή που έχουμε! Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς των αντιλαϊκών νόμων. Να μην υπογράψουμε την απόλυση των εργαζόμενων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στους ίδιους και στις υπηρεσίες της περιφέρειας.
Παράδειγμα είναι η στάση της δημοτικής αρχής του κομμουνιστή Δημάρχου της Καισαριανής. Η απειθαρχία της στην απαράδεκτη τροπολογία Βορίδη και η μη κατάθεση έφεσης στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει την προσφυγή 5 εργαζόμενων του Δήμου για την μονιμοποίησή τους. Απόφαση -κατά πλειοψηφία- του Δημοτικού Συμβουλίου, που δήμος Καισαριανής τη χαρακτηρίζει ως δίκαιη που μπορεί να δημιουργήσει και μία δυναμική για νέους αγώνες, να δώσει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, που επεσήμανε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων για την εργασιακή ζούγκλα και τον εμπαιγμό στους εργαζόμενους, αφού στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αρνήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου. Όσο για την περιφερειακή αρχή Κρήτης, αντί να διεκδικήσει αγωνιστικά στην πράξη την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη όλων των αναγκών, παραδίδει τις υπηρεσίες της στους ιδιώτες, με όχημα τη ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ και τους τεχνικούς συμβούλους.
Τέλος, ο Αλέκος Μαρινάκης τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ξεκάθαρη. Θα είναι δίπλα στους αγώνες και θα στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων για να τελειώσει το αίσχος της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος στην Περιφέρεια Κρήτης. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.