More

    Κρήτη | “Θερίζει” ξανά μετά από δεκαετίες ο κοκκύτης

    Περιστατικά κοκκύτη, τα οποία ήταν και τα πρώτα αντίστοιχα που εμφανίστηκαν στην περιοχή εδώ και δεκαετίες εκλήθη το τελευταίο διάστημα να διαχειριστεί η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Διευθύντρια Αργυρώ Μανιουδάκη- Νικολαράκη.

    Η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων του κοκκύτη παρατηρείται σε πανελλήνια κλίμακα και προβληματίζει πολλούς ειδικούς, που σημειώνουν πως μόνο φέτος στη χώρα μας σημειώθηκαν περί τα 500, την ώρα που τόσα είχαν συνολικά εμφανιστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

    Σύμφωνα μάλιστα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο βρέφη στη χώρα μας.

    Όπως σημειώνει σχετικά η κ. Μανιουδάκη- Νικολαράκη, μετά και τις σχετικές συστάσεις που είχαν γίνει, τα τεκμηριωμένα περιστατικά στην Παιδιατρική του ΓΝΑΝ το τελευταίο δίμηνο-τρίμηνο είναι τέσσερα, «την ώρα που ποτέ τα πολλά τελευταία χρόνια δεν είχαμε ούτε ένα, αλλά δεν το ψάχναμε κιόλας».

    Ένα παιδί μικρής ηλικίας μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί για νοσηλεία σε Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, ενώ έχουν τεκμηριωθεί και κρούσματα όχι μόνο σε μικρά αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως γράφει η ΑΝΑΤΟΛΗπρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, ότι από κοκκύτη νοσούν και οι έφηβοι και όχι μόνο τα βρέφη και τα παιδιά.

    Βασικά αίτια για την επανεμφάνιση της νόσου είναι, όπως υπογραμμίζει, ο μειωμένος εμβολιασμός και η μείωση στη φθίνουσα ανοσία που είναι ανά δεκαετία.

    «Μετά την περίοδο της πανδημίας, παρατηρούμε ότι δεν γίνεται από τους γονείς στα παιδιά ούτε ο βασικός εμβολιασμός, ούτε οι αναμνηστικές δόσεις. Είναι πολλά παιδιά 11 ετών που αυτή την αναμνηστική δόση μετά την περίοδο του κορονοϊού την χάνουν. Ο κοκκύτης είναι στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμών που ξεκινά από την ηλικία των 2 μηνών, θέλει όμως συχνές αναμνηστικές δόσεις για να κρατήσει η ανοσία για όλη τη ζωή μας».

    Στο ερώτημά μας πώς ερμηνεύεται αυτό, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής απαντά πως «έχω την αίσθηση ότι μετά τον κορονοϊό υπάρχει ένας γενικότερος δισταγμός για τα εμβόλια, κάτι που έχει επηρεάσει πολύ κόσμο».

    Η κ. Μανιουδάκη- Νικολαράκη συστήνει στους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους έναντι της νόσου.

    «Δεν υπάρχει κάτι που να θεραπεύει τον κοκκύτη, υπάρχουν κάποια αντιβιοτικά για να περάσεις ηπιότερα τη νόσο. Το βασικό που έχουμε να κάνουμε είναι ο εμβολιασμός. Στις μικρές ηλικίες, για ένα βρέφος π.χ. κάτω των 3 ή 6 μηνών επειδή κάνει άπνοιες μπορεί να ζοριστεί πάρα πολύ, να μπει στη Μονάδα, να διασωληνωθεί».

    Επίσης, αναφέρει πως κυκλοφορεί και το εμβόλιο για τις έγκυες γυναίκες. «Είναι κάτι σημαντικό αυτό. Ο εμβολιασμός γίνεται σε κάθε εγκυμοσύνη στο τρίτο τρίμηνο και προστατεύει τα μωρά τους πρώτους 3 μήνες που είναι ανεμβολίαστα. Θα πρέπει δηλαδή να πάρουν λίγο την ευθύνη και οι μαμάδες».

    Εξάλλου, την περίοδο αυτή στην Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΑΝ «θραύση» κάνουν, όπως λέει, τα περιστατικά του ιού Κοξάκι, «ευτυχώς όμως σε ήπια μορφή χωρίς πυρετό και ιδιαίτερες νοσηλείες» και της γαστρεντερίτιδας.

    Κρούσματα κόβιντ, αντίθετα – καταλήγει η ΑΝΑΤΟΛΗ –  δεν υπάρχουν, πρόσθεσε, αυτή την περίοδο, όπως και γρίπες, κάτι στο οποίο συνηγορούν και οι καλές ακόμη επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ