Μια νέα τηλεφωνική απάτη που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως προκαλεί ανησυχία, καθώς οι δράστες χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.
Ο κρητικός, Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, παρέχει πολύτιμες συμβουλές για την προστασία μας από τέτοιου είδους επιτήδειους.
Πώς Δραστηριοποιούνται οι Απατεώνες
Οι δράστες καλούν από αριθμούς που φαίνονται να ανήκουν σε τράπεζες και χρησιμοποιούν τεχνολογία για να μιμηθούν τη φωνή υπαλλήλου. Με πρόσχημα την “επείγουσα ανάγκη” ή την “ασφάλεια του λογαριασμού σας”, προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης ή ακόμα και PIN καρτών.
Συμβουλές Προστασίας
Ο κ. Σφακιανάκης τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης και της προσοχής:
- Μην Δίνετε Ποτέ Προσωπικά Στοιχεία: Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν θα ζητήσει μέσω τηλεφώνου ή e-mail τους κωδικούς πρόσβασής σας.
- Επιβεβαιώστε τον Καλούντα: Αν λάβετε κλήση που φαίνεται ύποπτη, κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε απευθείας τον αριθμό εξυπηρέτησης της τράπεζάς σας.
- Ελέγξτε τον Αριθμό Κλήσης: Χρησιμοποιώντας εφαρμογές ή εργαλεία εντοπισμού, μπορείτε να επαληθεύσετε αν ο αριθμός είναι έγκυρος.
- Μην Ανοίγετε Υποψήφια Links: Εάν λάβετε μήνυμα που σας παραπέμπει σε ιστοσελίδα για να επιβεβαιώσετε στοιχεία, μην κάνετε κλικ πριν βεβαιωθείτε για την αξιοπιστία του.
- Ενημερώστε Αμέσως την Τράπεζά σας: Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας για να ακυρώσετε κάρτες ή κωδικούς.
Η Διάδοση της Ενημέρωσης
Ο Μανώλης Σφακιανάκης υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών: “Η γνώση είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στους απατεώνες. Μην διστάζετε να συζητάτε για τέτοια περιστατικά με την οικογένεια και τους φίλους σας για να τους προφυλάξετε.”
Η συνεργασία με τις τράπεζες και τις αρχές είναι επίσης απαραίτητη για τον εντοπισμό και την εξάλειψη αυτών των κυκλωμάτων.