More

    Κρήτη | Όλοι αθώοι για τα επεισόδια με τα τσεκούρια και τα καδρόνια στο Τυμπάκι

    Τέσσερα και πλέον χρόνια από τα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν σημειωθεί έξω από μεγάλο συσκευαστήριο σταφυλιών, στο Τυμπάκι, ανάμεσα σε ντόπιους και Πακιστανούς εργάτες και είχαν «πυροδοτήσει» ντόμινο αντιδράσεων και αναταραχών στην Μεσσαρά, όλοι οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

    Ο λόγος για 24 Πακιστανούς εργάτες και δύο κρητικούς από την ευρύτερη περιοχή. Για τα περισσότερα αδικήματα οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι ομόφωνα, ενώ για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία.

    Οι δύο κρητικοί, οι οποίοι τότε είχαν ξυλοκοπηθεί και νοσηλευτεί, βρέθηκαν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της συμπλοκής, για το οποίο τελικά απαλλάχθηκαν καθώς το δικαστήριο, σύμφωνα με τον συνήγορο τους, κ. Λευτέρη Κάρτσωνα, αναγνώρισε ότι πράγματι δεν υπήρξε συμπλοκή αλλά επίθεση από μέρους των Πακιστανών εργατών. Σε ό,τι αφορά στους Πακιστανούς, οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν: βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, συμπλοκή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κ.α.

    Για το μόνο αδίκημα για το οποίο κάποιοι κηρύχθηκαν ένοχοι ήταν αυτό της παράνομης εισόδου στη χώρα.

    Hταν μια φοβερή συμπλοκή, στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να είχε χυθεί πολύ αίμα και να έχουν πέσει …κορμιά. Είχε περάσει αρκετή ώρα μέχρι να καταφθάσουν ενισχύσεις και οι πρώτοι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα και βρέθηκαν μπροστά σε ένα ανεξέλεγκτο πλήθος, οπλισμένο με καδρόνια, βέργες, σκεπάρνια και σφυριά.

    Οι παθόντες κρητικοί δεν αναγνώρισαν μεταξύ των κατηγορουμένων τους δράστες και αυτό ήταν κομβικής σημασίας για την αθώωση λόγω αμφιβολιών των 24 Πακιστανών για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που ήταν και το σοβαρότερο.

    Όπως είχε καταγραφεί από την πρώτη στιγμή, οι Πακιστανοί που ξεσηκώθηκαν ήταν περισσότεροι από 300 και οι περισσότεροι κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τα χωράφια όταν κατέφθασαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αθωωτική ήταν η απόφαση και για τον Πακιστανό που είχε υποδειχθεί τότε ως υποκινητής και πρωτεργάτης των επεισοδίων. Καταγράφεται σε βίντεο να έχει ανέβει πάνω σε μία παλέτα, να μιλάει στο χώρο του συσκευαστηρίου και να κουνάει έντονα τα χέρια του λίγο πριν τα επεισόδια. Ο δικηγόρος του, Γιάννης Σπανάκης, υποστήριξε ότι ο εντολέας του δεν είχε καμία ανάμιξη και ότι οι πραγματικοί δράστες πρόλαβαν να διαφύγουν.

    Τα επεισόδια είχαν προκαλέσει αναβρασμό στην περιοχή της Μεσσαράς. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες και ύψωσαν παντιέρα εθνικοφροσύνης και πατριωτισμού, με χαρακτηριστικά φανατισμού και οργανωμένων επιθέσεων τύπου πογκρόμ. Αρκετοί αλλοδαποί που διέμεναν στην περιοχή του Τυμπακίου αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν και να φύγουν σε μία νύχτα, φοβούμενοι αντίποινα.

    Στον αντίποδα, υπήρξαν επιχειρηματίες και παραγωγοί που έκρυβαν τους δικούς τους εργάτες για να τους προστατεύσουν, ενώ σε περιπτώσεις προσαγωγής, έφθασαν στο σημείο να βάλουν ακόμα και πολιτικό μέσο για να αφεθούν ελεύθεροι οι εργάτες τους και να μην καταστραφούν.

     cretalive.gr 

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ